Najnoviji podaci statističkog ureda EU Eurostata pokazuju kako Hrvatska zauzima vodeće pozicije po pitanju prikupljanja i zbrinjavanja otpadnih baterija i akumulatora, daleko iznad velikih zemalja poput Italije i Španjolske.

To dovodi do zaključka kako je prikup i zbrinjavanje tog opasnog otpada vrlo dobro organizirano, a u tom segment se najviše istaknuo CIAK kao vodeći u društvu 7 tvrtki registriranih za prikupljanje akumulatora i baterija kod Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

CIAK EcoCycle sustav gospodarenja otpadom na principu održivog gospodarstva je najbolji primjer potpuno zaokruženog procesa; od prodaje novih akumulatora do prikupljanja i recikliranja istih u proizvodnji olovnih legura.

CIAK je, računajući na potrebe zadovoljenja visokih ekoloških standarda EU, još 2013. godine isplanirao izgradnju najsuvremenijeg reciklažnog centra baterija i akumulatora a 2015. godine je plan i realiziran. Ukupnom investicijom od 55 milijuna kuna u Zaboku je izgrađen najveći centar za reciklažu baterija i akumulatora u Republici Hrvatskoj te je zaposleno 60 ljudi. Upravo u Zaboku se potpunom oporabom tale olovne legure koje u daljnjoj proizvodnji koristi Varta, svjetski leader u proizvodnji akumulatora prve ugradnje. Svi CIAK Starter akumulatori, nacionalno najjači akumulatorski proizvod su proizvedeni u potpunosti od olovnih legura taljenih u Zaboku.

Više o EcoCycle kružnom gospodarenju opasnim otpadom pogledajte na linku